Svømming er god trening

Svømming er en veldig bra treningsform, ettersom du tar i bruk hele kroppen samtidig. Du trener både styrke og kondisjon, og får samtidig brukt alle de store muskelgruppene. Men, som med all trening, er det viktig å ikke starte for ambisiøst når du skal komme i form.

Begynn forsiktig

Begynn forsiktig - Svømming er god trening

Hvis du ikke er vant til å svømme eller ikke er vant til å trene i det heletatt, må du starte i et små. Ikke planlegg å svømme tusen meter første dag. Da sliter du deg helt ut, og blir kanskje lei. I tillegg vil de færreste klare et slikt mål. Mange trener selvsagt for helsens skyld, men dersom du skal fortsette med en treningsform i lengden, er det viktig at du synes det er gøy. Start derfor med å ha det gøy i vannet, svøm litt, men hvil godt mellom øktene. Bygg opp kondisjonen gradvis.

Varm opp før du svømmer

Det er mange som sier at du ikke blir stiv i musklene av å svømme, men det avhenger selvsagt av hvor mye du svømmer. En god oppvarming, samt skikkelig uttøying etter økten er viktig uansett hvilken treningsform du velger. Når du skal svømme, kan du gjøre både oppvarming og uttøying i vannet, slik at du slipper å stå i garderoben og tøye ut etterpå.

Varier treningen

Varier treningen - Svømming er god trening

Trening i vann trenger ikke bare å bære svømming. Du kan trene ved å stupe, danse i vannet, trene med ball i vannet eller spille vannspill som vannpolo sammen med andre. Uansett hvilken trening du vil drive med, vil variasjon gjøre treningen morsommere. Du får dessuten trent mer variert når du gjør ulike øvelser. Skal du svømme, bør du også bytte mellom ulike svømmeteknikker, ettersom de trener litt ulike muskelgrupper.

Tren gjerne ute

Svømmetrening kan også gjøres utendørs, men her er det viktig å ta hensyn til vær, vind og strømforhold. Tren gjerne sammen med andre, slik at dere kan holde øye med hverandre. Husk at kaldt vann kan svekke musklene raskt, så ikke svøm for langt ut i havet. Svøm heller langs stranden, med kort vei til land, og gå i land før du begynner å fryse eller dersom du sliter.